RAM Bikes Team @ Enduro Warriors Challenge 2014

Author:

Ram Bikes

Category:

текст и снимки: Георги Даскалов

След първите няколко състезания в дисциплината миналата година, през 2014-та изглежда ендуро форматът ще се радва на голям интерес сред българските карачи. Нашият отбор току-що се завърна от Enduro Warriors Challenge 2014, което се проведе в местността Ксилофор до Велико Търново. Момчетата не само че оцеляха тежкия уикенд, но и всъщност се справиха повече от добре – Иван Колев успя да спечели първото място, а Боби Крумов стана трети, с което RAM Bikes Team доминираше подиума в категорията на мъжете.

Пристигайки в събота сутринта, момчетата ни бяха посрещнати от странна комбинация от прежурящо слънце и кални пътеки – беше валяло обилно предишните дни и пътеките бяха ту калми и хлъзгави, ту напълно сухи. Това направи карането със състезателно темпо доста сложна задача. Карането “полека” на трансферите между етапите също не беше напълно възможно – дори при минимални усилия горещината и влагата във въздуха изцеждаха силите на карачите с учудващи темпове. Дишаше се трудно, а по меките и разкаляни пътеки трудно се поддържаше скорост. Момчетата взеха решение да си спестят тренировките по последния 5-ти етап, карайки само етапи от 1 до 4, след което си дадоха кратка почивка преди квалификациите следобяда. Те щяха да се проведат на 2ри етап, който беше доста по-сух от колкото го заварихме на тренировките сутринта, но все още на места беше коварно хлъзгав. Нашите състезатели караха умерено за да пестят сили, но дори и така повечето от тях успяха да влязат в топ 10 – Иван Колев даде 2-ро време, Антон Настев – 4-то, Цветомир Георгиев – 5-то, а Боби Крумов – 8-мо време. Почти веднага след квалификациите над Ксилофор надвиснаха буреносни облаци и започна да се излива брутален порой, който продължи цяла вечер – състезателния ден се очертаваше да е още по-труден и кален от очакваното.

Организаторите отмениха единия от етапите, и с малко забавяне спрямо обявената програма състезанието започна. Карането по хлъзгавите трасета за повечето участници беше “на оцеляване”, но нашите момчета показаха отлична форма – Иван Колев изглеждаше супер бърз и агресивен, Боби Крумов караше в типичния си плавен и контролиран стил, Антон Настев определено беше нахъсан да се класира добре, а за Цветомир Георгиев всички бяха наясно, че може да избухне с нечовешко класиране. Етапите минаваха един по един и си личеше, че на никой от участниците не му е лесно в тези условия. Повечето карачи отчетоха поне по няколко падания – сцеплението беше минимално, а пътеките бяха тесни и рядко прощаваха грешки. Иван Колев излетя от трасето на един от скоростните участъци на втори етап, и в резултат на падането си имаше нужда от шевове на предмишницата. Въпреки дискомфорта и болката, Ванката обаче стисна зъби и продължи напред, като не само, че записа две етапни победи, но и беше един от малкото (ако не и единствения) състезатели, които не паднаха на последния етап за деня. При обявяването на крайните резултати стана ясно, че Ванката е направил повече от минута на втория в класирането – няма такава машина! Заслужена победа за него! Завършвайки втори на първия и третия етап, и печелейки трети етап (но изоставайки до 9-ти на четвъртия и последен етап) Боби Крумов продължи добрата си серия, класирайки се трети, едва на няколко секунди от второто място – изключително добър резултат, имайки предвид операцията на връзките на коляното, която Боби претърпя преди едва няколко месеца. Цветомир Георгиев и Антон Настев от RAM Factory Team караха добре, но с по няколко допълнителни падания всеки двамата изостанаха съответно до 7-мо и 8-мо място в класирането – със сигурност и двамата се надяваха на повече от това, но отборните статистики и така са впечатляващи. Четири човека в топ 10, включително двама души на подиума (единия – победител) – страхотен уикенд за RAM Bikes Team!

Сега е време за почивка и възстановяване за следващите мероприятия… До скоро!