RAM Bikes Team @ Kongur Air Fest

Author:

Ram Bikes

Category:

Десет минути след спускането по трасето на Kongur Air Fest 2016 Йоан Нейчев и Валентин Тенев споделиха: “Доволни сме, да, пръска!”

1

От една страна имаме велосипедите – те са най-важният елемент, а конкретно тези, с които се спускат момчетата, са RAM Synergy 27.5’ Experimental. Последната дума в името означава, че моделите са изпитателни. Първоначални впечатления? Да, споделят, че промяната в геометрията на рамката е положителна, както и малко по-големите от стандартните капли (27.5’’), защото дават бързина и по-добро представяне във времето.

От друга страна се питаме какво още може да се усъвършенства. Състезателите са единодушни – наясно са, че сезонът предстои и се канят да оптимизират физическата си форма. По думите им “така ще се подобрят и резултатите, а колелото е супер, няма проблеми.”

Докато очакваме резултатите да станат очевидни, ето какво още ни споделиха двамата спускачи за тренировките и трасетата:

2

Как се подготвяте за състезание като това? Колко пъти сте тренирали на тази писта и бихте ли карали тук, ако нямаше организирано състезание?

Йоан Нейчев: Задължително караме предварително, за да научим трасето.

Преди състезание имаме три дни, а за това време могат да се направят доста спускания, но не е много подходящо, за да се учите тепърва… Това важи за почти всяко състезание.

3

Иначе тренираме на Витоша, тъй като ни е близо и има лифт, но сега лифтът е спрян… Витоша и Боровец – това са основните места.

Кога за пръв път видя трасето в Петрич и приблизително колко пъти си го пускал?

Валентин Танев: Тук трасето съм го карал в три-четири уикенда преди и много ми харесва. Не знам точно колко, но този уикенд може би не повече от 10-12 пъти съм го минал, а по принцип – може би има 40-50 пъти като цяло.

4

И един много важен въпрос към двамата: Бихте ли изброили топ три местата в България за подобно състезание?

Йоан Нейчев: Трудно ми е да ги класирам така, но със сигурност Боровец е в първите три. Следващото е в Сопот – както се казва: “Който не е карал в Сопот, не е карал даунхил в България.” И третото място за състезание… Може би Петрич… Петрич се нарежда на трето място.

Валентин Тенев: Може би Боровец ми харесва най-много, там са различни трасетата. След това мисля Пампорово, да, Пампорово. И на трето място – Петрич, или Чепеларе, но то е затворено отдавна.

5