RAM Bikes Team @ ДЛОШ 2016

Author:

Ram Bikes

Category:

През изминалия уикенд в Пампорово и Чепеларе се проведе Държавният личен и отборен шампионат по колоездене в дисциплините даунхил, форкрос, кроскънтри олимпик и кроскънтри елиминатор.

Отборът ни тази година беше представен в дисциплините даунхил и кроскънтри от състезателите Йоан Нейчев, Валентин Тенев и Камен Недков (DH) и Мария Боянова и Лъчезар Ангелов (XC).

След много добро представяне, момчетата, състезаващи се в даунхил дисциплината, успяха да спечелят купата за второ място в отборното класиране, което позволи на Вальо и Йоан да вземат квоти от националният отбор за участие на Световното първенство във Вал ди Сол, Италия през септември.

Credits: Ema Paunova

В индивидуалното класиране Йоан и Вальо останаха съответно на четвърто и пето място, като и двамата финишираха с много малка разлика от първия, докато Камен остана пети в категория ветерани 30+.

Относно представянето си Вальо сподели: „Направих доста голяма грешка точно на влизането в гората, след правия участък на пистата.” Там е именно един от най-трудните участъци според него – първият „рок-гардън” и завоите след пистата.

Представянето на Йоан, пък беше повлияно от проблем с велосипеда. На последната права във финалния рън нямаше късмет и скъса верига, а по думите му и задната спирачка не е била в пълна изправност: „На места си казвах: „по-бавно, защото не е сигурно дали ще можеш да намалиш”.

Credits: Ema Paunova

Като цяло състезанието в Пампорово премина при доста добра организация, а трасето за даунхил се „радва” на няколко нови участъка – нов стръмен дроп с трудно захождане, два новооформени виража в долната част и по-малко въртене в горната част. Прахта и сухото трасе обаче предизвикаха всички състезатели да се представят на възможно най-високо ниво като конкуренцията и оспорваната борба за призовите места беше доказателство колко голям брой от колоездачите показват прогрес и подобряват уменията си след всяко следващо състезание.

Credits: Ema Paunova

С много добри впечатления от състезанието, проведено в Чепеларе, остана и Мария Боянова. Тя също показа добро каране и успя да завърши първа в категорията си „Девойки 17-18 г.” и четвърта в общото класиране при жените.

Мария постигна резултата си въпреки две падания, по време на които нарани коляното и ръка си: „В списъка на БКС имах противничка, но при награждаването се оказа, че съм била сама, което направи победата ми не чак толкова сладка… Важното е, че на трасето се раздадох и бях с настройката, че имам конкуренция, така че се радвам от начина, по който карах, преди появата на алергията ми. Но заболяването си е заболяване и трябва да се съобразявам с него, независимо дали искам или не.”

Credits: Ася Борисова

Трасето по думите ѝ е било „игриво и сухо”, а най-трудни са били рампите за изкачване в началото на трасето и остър обратен завой на първото спускане. Постоянна концентрация и физическа издръжливост пък, са необходими за справяне с всички останали участъци: „Единствено, не ми хареса пъмп-трака. Беше мек и това не позволяваше поддържане на скоростта, а и виражите не бяха добре оформени”.

Лъчо Ангелов, който се класира на трето място в категория „Мъже до 23 г.” сподели че: „почти през цялото време състезателите се движат с близки времена и това прави надпреварата изключително оспорвана“. Освен това той взе участие и в състезанието по кроскънтри елиминатор, където завърши на четвърто място в единствената категория 17+.

Credits: Веселин Николов

Също като Мария, Лъчо сподели разочарованието си пъмп-трак терена, за който каза: „За първи път в България имаше направен пъмп-трак в XCO състезание. Много добра идея, но самият пъмп-трак беше много зле. Идеята на съоръжението е да засилваш колелото със собствената си тежест, без да въртиш педалите. Този, който бяха направили, като че ли беше направен да те спира, а не да те засилва по бабуните и виражите.” Иначе, трасето беше „точно такова, каквото трябва да бъде за едно XCO състезание – камъни, странични наклони, скоростни и спънати пътеки”.

И така оттук, нататък пред Йоан и Вальо предстоят усилени тренировки и подготовка за Световното първенство в Италия, а Мария и Лъчо се готвят за трети кръг от XC сериите, купа „Узана” и ДЛОШ ХСМ през есента на вр. Мургаш.