Благо Ендуро

Author:

Ram Bikes

Category:

   

   Иван Колев

 

1.      Как се представи колелото ти по време на състезанието?

  • Колелото се представи перфектно, както винаги. Колелото беше часовник.

2.       Каква окомплектовка на колелото използва за състезанието¢

  • За това състезание карах с гуми Maxxis Shorty, които допълнително увеличиха контрола и сцеплението по време на състезанието.

3.       Имаше ли проблем с някоя от частите?

  • За моя радост колелото беше настроено перфектно и така остана през целият уикенд

4.       Какви бяха условията по време на състезанието? -  Разкажи ни повече за времето, терена, сцеплението. Как беше като трудност?

  • Времето през тренировъчния ден беше малко дъждовно и мъгливо, но в състезателният ден беше само за каране, перфектно. Състезателните етапи не бяха много технични и трудни, но бяха прекрасни за каране за всеки, който бе решил да се включи в състезанието и на края видях само усмихнати хора, които са прекарали един страхотен ден с много каране.  Аз съм доволен от карането си, нямах съществени грешки и не предприемах излишни рискове, т.е. карах в комфортната си зона и съм доволен от резултата.

5.       Може ли да се каже, че някои от конкурентните колела имаха предимство?

  • Не бих казал, че някой е имал предимство. Според мен RAM FUSION е перфектен и надежден велосипед за такъв тип каране.

6.       Как ви се стори позиционирането на марката RAM?

  • С две първи места,  едно в категория Елит и едно в категория Мастърс, се вижда, че RAM напълно отговаря на това, което седи зад нея, а именно готини хора, които искат да правят все по-добри велосипеди, които да бъдат тествани от най-добрите колоездачи в България, за да може крайният потребител да получи най-доброто. Като допълнение резултатът за отбора на RAM за сезон 2016 в ендуро дисциплината е отличен, т.е. първо място категория елит и второ място категория Мастърс.

 

 

 

Камен Недков
Сутринта, преди да тръгнем от София, взех решение да си сменя гумите и сложих Shorty 27.5×2.3, защото всички предпоставки гласяха, че ще вали или най-малко, че пътеките ще бъдат мокри. При      пристигането ни в Благоевград имах някой малки настройки и бях готов за тренировки.  След тези действия не съм имал проблеми с велосипеда.

Оказа се, че пътеките са влажни, но гумите държаха навсякъде и не е имало момент, в който да ме предадат. Смея да твърдя, че нашите велосипеди бяха правилно окомплектовани и настроени спрямо всеки един от нас, съответно нещата бяха в наши ръце да победим по-неподготвените.

Към края на съботния ден напече слънце, което пречеше на видимостта в началото на първи и четвърти етап. Трудността, смея да твърдя, не беше прекалено висока, по- скоро имаше доста въртене в някои от етапите, което имаше своя отзвук в резултатите за дадените етапи… Който имаше сили да върти и след това да подава газ и надолу,  му се получиха нещата –  за останалите – не чак толкова.

Отборно бяхме много добре позиционирани, взехме нашето. Браво на Иван Колев и Антон Настев, на останалите момчета също едно голямо браво за постигнатите резултати. Напред и нагоре.

 

Тодор Балчев

За това състезание, знаейки, че в специалните етапи има немалко въртене, реших да заложа на 29-цолов велосипед и взех един от тестовите ни TRAIL-ове. В началото на тренировките и особено в началото на първи етап имаше толкова много въртене, че бях сигурен, че съм направил тотално правилния избор, но когато във втората част на етапа се появиха доста тесни, къси и остри завои разбрах (и усетих), че 29-ката идва малко дълга за точно този тип виражи. Като цяло имаше баланс – ефективност и висока скорост при педалиране за сметка на малко по-ниска маневреност.

Всички трасета бяха изключително забавни, смея да кажа и предизвикателни за по-неопитните в спускането като мен.

Имайки предвид нулевите ми състезателни амбиции (и възможности), основната полза от това мероприятие беше възможността да карам по време на тренировките с момчетата от отбора – да гледам къде, как и какви линии избират и като цяло да почерпя малко от техния опит в спускането. Доволен съм от представянето си като за 2-ро участие в ендуро състезание.

 

Тони Настев

Миналата Неделя успяхме да покараме с Ванката и да проверим колелата в какво състояние са, за да имаме време да реагираме ако нещо, което не сме забелязали може да ни попречи през дните на Благото Ендуро. Оказа се, че на мен скоростите ми хич не работят както трябва и е голяма мъка да се настроят, неясн поради каква причина. Знаейки какъв ми е проблема имах време да реагирам и смених Shimano-то със SRAM X1 x11 предавателна група, която свалих от колелото си за крос-кънтри и не останах разочарован – скоростите цъкаха като швейцарски часовник, без да имам проблем и в двата дни на мероприятието.

Едно от основните неща, за които се притеснявах беше времето и това наложи да сменя гумите си, и заложих на два доказали се модела на MAXXIS High Roller II, която използвах за задна и SHORTY за предна. Избора на гуми беше чудесен за особеностите на района дори и когато трасетата започнаха да поизсъхват.

Второто нещо, което ме притесняваше е карането – не бях карал колело повече от месец, като изключим състезанието по спускане на Витоша и миналата Неделя.  Наистина не знаех какво да очаквам и се чувствах доста несигурен в Събота до обед, защото хем се стремях да изкопча максимума от тренировите, хем исках да имам сили за състезателния ден. Благодаря на Ванката, с който направихме заедно два цели етапа без да спираме, като Ванката се движеше според очакването – измъкваше ми се на серпентините, но не със смазваща преднина, което повиши увереността ми.

В Неделя по време на състезанието не се раздавах на трансферите, защото трябваше да сестя колкото е възможно повече енергия. Първият етап беше преломен за мен, тъй като не знаех колко мога да натискам. Е, оказа се, че месец и половина тренировки на лед (от дете си джиткам хокей на лед) дават добри резултати и усещах, че имам доста сила да въртя и да помпам по етапите.

В крайна сметка се оказа, че съм успял да дам трето време в генералното класиране и съм първи в категорията си, честито J – обаче в крайното класиране Анди Балевски все пак остана на 10 точки пред мен и така заслужено ми „пръсна кашона“ в серийте J, евала Анди, голяма работа си, радвам се, че се боря със симпатяга като теб ;)

Като изключим състезателната част на мериприятието, всичко друго беше страхотно! С момчетата от отбора се движехме в пакет и успяхме да покараме прекрасно, насладихме се на прекрасните гледки над Благоевград и най-важното върнахме се всички здрави и с големи усмивки на лицата (е, поне докато не заспахме в буса).
И така, сега поглеждаме към хубавата есен и лежерните карания без никакви цели освен върховно забавление.

Весело каране на всички J

 

Поздрави,

 

Тони

 

Лъчезар Ангелов

 

С какво колело участва на състезанието? Аз съм от крос кънтри състезателите на RAM и участвах с крос кънтри велосипед (твърдак), с който е доста по трудно на отделни участъци, в сравнение с такъв за ендуро.

Каква окомплектовка на колелото използва? Окомплектовката на колелото ми беше такава като за крос кънтри състезание. На три от четирите етапа карах с висока седалка. Гумите ми бяха също за крос кънтри, с много малък грайфер, което доста ме забави на места. Въпреки че бях с такъв велосипед успях да се класирам 5-и в „Мъже Елит”.

Какви бяха условията по време на състезанието? Разкажи ни повече за времето,терена, сцеплението. Как беше като трудност? Времето и в тренировъчния, и в състезателния ден беше много добро – без валежи и слънчево. Трасетата бяха изсъхнали от предишните дъждове, но на места още беше кално и хлъзгаво. Именно на тези места загубих доста заради гумите, с които бях. Като цяло състезанието не е особено технично и трудно, но има отделни участъци, които изискват по-голямо внимание.

Какво мислиш за представянето на отбора на RAM Bikes? Отборът на RAM беше представен от шестима колоездачи, като имаме две първи  места, което е доста добро представяне.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA